tisdag 30 november 2010

Gammal skatt!

Jag har hittat en skatt!
I går gick jag genom gamla "fotoalbum" på min dator. Jag är hemma och kurerar en seg förkyning och orkar inte göra så mycket, men att titta på bilder är alltid skoj.

Jag gick igenom det första miia-smycken albumet. Tänkte inte jag skulle hitta något spännande där, men så fel man kan ha!

Det som slår mig är den oroliga värmen i fotografierna.


Det är min bror som fotograferade de första bilderna. Min bror som är bildkonstnär har ett alldeles eget öga för skönhet.

Jag hade alldeles glömt bort det här smycket. Modellen "orginal" är den första modellen av krakelerat glas som jag tillverkade.
Till en början använde jag färgade akrylpärlor mellan dom krakelerade, men ganska snabbt byttes akrylpärlorna ut till glas och sötvattenspärlor.

Blev så glad av att hitta bilderna och modellen, nu kliar det i fingrarna; det skall absolut bli några nya "orginal"-smycken.

fredag 26 november 2010

Tanke virr-varr!


Ibland blir det tanke virr-varr.
Jag har brottats med vilja, önskan, förhoppningar, vardagsverklighet och framtids drömmar.
För mig tog det tid att acceptera att "gamla" drömmar och önskningar inte kanske längre är värda att hålla fast vid.
Vissa tankar skall få bara ligga och gro och växa till sig. Somliga tankar tänks och försvinner, andra återkommer och behöver processas.
Att acceptera att det inte blir som man tänkt sig utan det kan bli något helt nytt är inte alltid lätt.
För det nya- det är okänt!
Just nu lägger jag ett nytt livs-pussel med nya okända pusselbitar. Jag har vägt mina önskningar, mitt hjärtats längtan. Vad är värd att behålla och vad är bra att avstå.
Må gott mina vänner. Håll kvar det som är bra. Skala bort det som skadar Er. Ibland får vi med sorg ge bort någon dröm, önskan, vilja. Men jag tror att om vi är aktsamma med vårt indre mår vi bättre, orkar mera och hittar en större glädje i livet. Ta vara på Er!
Kram Miia

fredag 19 november 2010

Arkipäivä koru- Vardags smycke

Maria-madonna rannekoru- arkipäivä koru.
Puuhelmistä pujoitettu rannekoru kauniilla Maria-madonna kuvalla, yksinkertainen mutta kaunis. Yksinkertaisuus koskettaa minua.

Elämä on niin täynnä stressiä.
Milloin olet viimeksi rauhoittunut olemaan? Vaan olemaan.

Päätöksiä, arkipäivätehtäviä, töitä, sairasumisia ja valtavasti ns "pakkoa".
Milloin olet viimeksi vetänyt henkeä? Nauttinut hiljaisuudesta, ollut?

Rauha. Pieni sana valtavalla merkityksellä.
Rauha teille kaikille.

Maria-madonna armbandet är ett vardags-smycke.
Av träpärlor trätt, med en vacker Maria-madonna bild. Enkelt men vackert.
Enkelheten berör mig.

Livet är fullt av stress.
När har du senast haft ro att bara vara. Helt enkelt; bara vara.

Beslut, vardagsbestyr, jobb, sjukdomar och ofattbart många sk. "måsten".
När har du senast andast ut? Njutit av stillheten, bara varit?

Ro. Ett litet ord med en stor betydelse.
Ro- till er alla.

onsdag 17 november 2010

Ett vänligt ord

I dag fick jag uppmuntran från oväntat håll.
Dagen hade varit tung och full av motgångar.

Just nu är inget riktigt självklart och mycket av min energi går åt till sådant jag inte skulle vilja sätta min energi på.

Men ett meddelande i min e-post fick mig igen att känna att det jag gör har en mening.

" ett vänligt ord kan göra under, det läker hjärtats djupa sår".....

Psalmen från skolans morgonsamlingar har etsat sig fast i mitt minne, och visst är det så att ett vänligt ord kan vara det som läker ett öppet sår.

Jag hoppas att Vi med våra ord kan uppmuntra och lyfta upp varandra.

söndag 14 november 2010

Kärlek på flaska

En nyhet hos Miia-smycken är ett halsband med ett bronsfärgat hjärta. Halsbandet finns i ett exemplar. De stora härliga sötvattenspärlorna i rost-brund och guld fick jag av mina föräldrar efter en resa de gjort till mina syskon.
Jag fick en stor påse full med pärlor i olika kulörer och former och material. Somliga pärlor var själklara redan vid första anblicken och blev till smycken genast. Andra bearbetas i mina tankar.
Det är en process som håller på.

fredag 12 november 2010

Tankekrumelurer....


Har haft fullt upp med livets vara eller inte vara.....
Ibland blir livet bara så fyllt av vägskäl att valen blir förvirrande. Det blir tanke krumelurer och knut på tankarna.
Då är det skönt att ha någon att reda upp knutar med- Någon som lyssnar och frågar och nystar och reder upp tankarna som snott sig.
Dom självklaraste självklarheterna blir krumelurer som förvirra.
Ringen på bilden hittas på Blossom. ;)

söndag 7 november 2010

Livsparentes

I helgen har det varit allhelgona.
Det är en helg jag inte tyckt om.

Orsaken till min motvilja mot allhelgona är de förluter jag haft i mitt liv, och de obearbetade sorger som jag burit på. Det blir en parentes i livet varje år.

I år var det första gången jag som vuxen själv gick till gravgården och tände ljus tillminne av mina kära.

Att döden är en del av livet accepterar jag, man kan inte annat.

Jag miste fyra nära människor i min tidiga tonår. De förlusterna har format mig, min själv bild och min syn på livet.

Alla möter vi döden. Men hur vi hanskas med sorgen och saknaden är personligt. För mig har min saknad efter min morfar följt mig genom livet. Format min identitet och mitt synesätt på mig själv.

Att ha ett hopp om ett återseende och en uppståndelse suddar inte ut smärtan efter en förlust, behöver inte göra smärtan mera genomlevbar.

I år har jag insett och bejakat min sorg. Gett mig rätt att se hur min sorg format mig och mitt liv. Också ett barns sorg är en riktig sorg, en sorg som genomsyrar barnets hela världsbild och världsuppfattning. Jag har sett mig själv- jag har suddat ut parentesen och öppnat för livet.

Jag hoppas att du som bär på sorg ger dig själv rätt att sörja den tid sorgen tar.

Muistaen ja kaivaten!

Miia

onsdag 3 november 2010

Guldkorn och nyfikenhet!


För tillfället är jag hemma och dras med en seg och långdragen förkylning.

Känns ganska långtråkigt att stanna hemma. För att inte helt tappa gnistan passar jag på att sätta in lite nya produkter på http://www.hops-shop.fi/. Känns alltid roligt att se de nya bilderna och en viss förväntan; kommer smycket att stanna länge i shoppen eller hittar den en bära snart?

Passar också på att ändra lite i bloggen.
Nu hittar du en lista på de sidor som är populärast just nu.

Tycker själv att det är roligt att veta vad Ni läser. Eller kommer de flesta till bloggen för att titta på de vackra bilderna?

För att få svar på mina frågor satte jag in en liten undersökning! Den hittar du här till höger! Svara på frågan, det kan du göra anonymt. Men jätte jätte gärna läser jag kommentarer och feedback till min blogg.

Nu skall vi baka bullar med mina kära små! Det blir ett guldkorn att minnas alla stressiga vardags dagar! Länge leve guldkornen inte de sega förkylningsdagarna!

måndag 1 november 2010

Jul förberedelser!

Nu börjar Julen närma sig!
Känner en förväntan och glädje när jag tänker på Julen.
Jag är en riktig Jul-njutare.

Våra familjer har varit duktiga att hålla kontakt till deras släkten och för mig är julen förknippad med mycket värme, kärlek, omtanke och glädje, samvaro och skratt,men också allvar, ett stänk av sorg och saknad.

Nu med egen familj hoppas jag få ge vidare det goda jag fått; Värmen, kärleken, samhörigheten och glädjen.

Förberedelserna inför Jul är för min del lust betonade. Jag tror Julen är tänkt som en gåva till oss, inte en tid av press och stress. Jag försöker att skala bort alla onödiga måsten, fylla väntan med glädje och förväntan. Att få pynta vårt hem, köpa julklappar med hjärtat, skriva Julhälningar, pepparkaksbak med min kära väninna och hennes familj, Hänga upp julstjärnor i fönstret.

I år liksom ifjol hör också julmässor och marknader till programmet. Tidigare år har jag njutit av att vara den som strosat runt och njuter av allt trevlig men i år är jag bland försäljarna.

Två julmarknader har jag hunnit pricka in i min kalender. Känns roligt att förbereda och drömma. För visst är Julen en härlig tid!

Vill du få möjlighet att köpa Miia-smycken direkt av mig lönar det sig att besöka Julhuset i Kronoby 4-5.12 eller Jul på södermalm i jakobstad 12.12.

Ser framemot människomöten i vimlet!